X
143 обекта в категория Touristic.

Могилица, Агушеви Конаци
 Могилица, Агушеви Конаци
see panorama with text
see full screen
Агушевите конаци са строени в периода 1820 – 1840 г. Много интересна е външната кула. Конакът е с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина и заема внушителната площ от близо три декара. Има три двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове, като във всеки двор има кладенец. Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки.
Асенова крепост
Асенова крепост
see panorama with text
see full screen
Асеновата крепост или Петрич е средновековна крепост, която се намира в планината Родопи и е отдалечена на 2 km от Асеновград. Първите писмени сведения за крепостта са от 11 век. Крепостта е наречена на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването на твърдината. Крепостта съществува до 1410 г.,
Балчик - двореца
Балчик - двореца
see panorama with text
see full screen
Архитектурно-парковия комлекс " Дворецът" се намира на около 2 км югозападно от град Балчик. Изграден от румънската кралица Мария като нейна лятна резиденция през 1924г. ( 1913 - 1940 -Южна Добруджа е окупирана от Румъния). Притежава забележителна ботаническа градина. Един от Стоте национални туристически обекта.
Банско
Банско
see panorama with text
see full screen
Банско е важен духовен светилник през епохата на Българското възраждане. Тук са родени Паислий Хилендарски и Неофит Рилски. Център на Банската художествена школа. В непосредствена близост до Пирин планина, град Банско е целогодишен туристически център. Популярността на Банско във и извън страната се дължи на прекрасните условия за ски туризъм в съчетание със самобитен фолклор и старобългарска архитектура.
Батак
Батак
see panorama with text
see full screen
Батак се намира в планински район, на 1036 м надморска височина в долината на Стара река по двата ѝ бряга. В съзнанието на българите гр. Батак винаги се свързва с трагичните събития от 1876 г. При потушаването на въстанието през май 1876 г. местните хора отначало предават оръжията си, но първоначално "миролюбивите" башибозуци впоследствие извършват масово клане, по-известно като Баташко клане. Обсадените в църквата "Св. Неделя" в продължение на дни издържат на обсадата. но при превземането на храма, всички християни (около 2000) са убити. Преди въстанието Батак има население 8000 - 9000 души, а след това остават едва около 1200.
Бачковски манастир
Бачковски манастир
see panorama with text
see full screen
Бачковския манастир "Успение Богородично" е втория по големина манастир в България. Манастирът е основан през 1083г. от грузинците Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий, видни византийски сановници. От този период е костницата на манастира - еднин от най-значимите паметници от 11-12 в. на полуострова. Особено значими за катедралния храм и манастирската столова - и двете от началото на 17 в., както и църквата "Св. Никола" изографисана от Захарий Зограф през 1841 г.
Белоградчик, Белоградчишки скали и крепостта
Белоградчик, Белоградчишки скали и крепостта
see panorama with text
see full screen
Белоградчишките скали са уникален природен феномен край едноименния град. Районът е с дължина около 30 км. и ширина от 3- 6 км. Белоградчишките скали са впечатлаващи не само със своята възраст над 230 млн. години, но и с десетките легенди за причудливите природни форми, като Мадоната, Монасите, Конникът.. Сред скалите е и крепостта използвана още от римско време и впоследствие една от непревзимаените твърдини на Средновековна България. През 1805 - 1837 преустроена за огнестрелно оръжие. След 1885 г. губи военното си значение.
Берковица, Етнографски музей
Берковица, Етнографски музей
see panorama with text
see full screen
Етнографският музей в Берковица разполага с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България и е включен в Стоте национални туристически обекта. Във фондохранилищата му се пазят хиляди уникати от сферата на художественото творчество и занаяти, както и народните обичаи. Посетителят може да види богатото цветово многообразие в изработката на облекла и килими, както и накити, предмети на домашния бит и някои традиционни за региона обичаи. Повечето експонати са свързани със занаятите, носиите и предметите от бита - по време на турското робство Берковица е била развито занаятчийско селище, главно в производството на грънци.
Благоевград, централен площад
Благоевград, централен площад
see panorama with text
see full screen
Благоевград е селище с богата история. Благоприятните условия спомагат за зараждащата се тракийска цивилизация тук около 300 г. пр.н.е. При топлите минерални извори възниква тракийското селище Скаптопарa. Днес има население от 76 977 души и е най-големия икономически център на Югозападна България. В града функционират и два университета — Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България.
Боженци
Боженци
see panorama with text
see full screen
Село Боженци е национален архитектурен резерват. Според легендите е основан от търновската болярка Божана и нейните синове през 16 в. - откъдето произхожда и името му. През Възраждането е голям занаятчийски център. Основни продукти са били обработка на кожи, вълна, мед и плечелен восък. Незабравимата възрожденска архитектура както и прекрасната природа са причината Боженци да е обявен за архитектурен резерват през 1964 г. Боженци е в списъка на Стоте национални туристически обекта.
Бургас
Бургас
see panorama with text
see full screen
Град Бургас е най-голямото българско пристанище на Черно море и четвъртия по големина град в България с население от 210 260 души. Много важен транспортен, индустриален, туристически и културен център. Административен център на Бургаска област.
Велики Преслав, археологически резерват
Велики Преслав, археологически резерват
see panorama with text
see full screen
Археологическия резерват "Велики Преслав" е разположен в южния край на едноименния съвременне град.rnВелики Преслав е втората столица (893 - 971) на Дунавска България. Тя израстват при управлението на Симеон Велики (893 -927 г.) и неговия син цар Петър (927 - 969 г.) и свързания с тях Златен век на старобългарската култура. Столицата на Първата българска империя е един наистина импозантен за времето си град. Украсените с мрамор, керамика и злато дворци и църкви са отговаряли на мащабите на третата тогава по големина държава в Европа. Забележителни обекти днес са Дворецът, Златната църква и Археологическия музей. Велики Преслав е един от Стоте национални туристически обекта.
Велико Търново, Царевец
Велико Търново, Царевец
see panorama with text
see full screen
Велико Търново е столицата на Втората българска империя (1187 – 1393). Средновековния град е заемал три хълма — Царевец, Трапезица и Света Гора. На хълма Царевец, са Царският дворец и Патриаршията. В крепостта е можело да се влезе през три входа. Дворецът на българските царе е заемал площ -4872 кв. м. Укрепен е с дебела крепостна стена с пет бойни кули. Резиденцията на българските патриарси се издига на най-високото място на хълма. Тук е и патриаршеския храм "Свето Възнесение Господне". В Асеновата махала е разположен царския манастир "Великата лавра", където са били погребвани българските царе.
Видин, Баба Вида
Видин, Баба Вида
see panorama with text
see full screen
Замъкът Баба Вида е бил част от укрепителната система на средновековния Бдин. Най- добре запазеният български феодален замък. Той заема площ 9,5 дка, обиколен със защитен ров с ширина 12 и дълбочина 6 м. Крепостта има форма близка до квадрат, ориентиран с ъглиге си по световните посоки, със страна около 70 м. Състои се от две стени – вътрешната е висока, с дебелина 2,2 м. и с 9 кули – 4 ъглови и 5 странични и външна, която е по-ниска, свързана с 2 кули. Най-голямо значение придобива по времето на цар Иван Страцимир, когато Видин е столица на Видинското царство.
Видин, крайбрежна улица
Видин, крайбрежна улица
see panorama with text
see full screen
Градът е първото голямо българско пристанище по течението на река Дунав. Има население от 56 316 души. Видин е град с многовековна история. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, който българите нарекли Бдин. Бдин през Първата българска империя - е административен център на отвъддувките земи. В края на Втората българска империя - център на Бдинското царство (1364 -1396г). Запазва стратегическото си значение и по времето на Османската империя. Днес Видин е голям транспортен и индустриален център. При Видин се строи втория мост на река Дунав.
Витоша, Черни връх
Витоша, Черни връх
see panorama with text
see full screen
Витоша е единствената куполна планина от вулканичен произход у нас. Оградена е от Софийската котловина (550мнв) от север. Най-високата точка на планината е Чени връх - 2290 м. Не случайно Витоша е наричана "белият дроб на София". На територията на планината има над 1800 вида висши растения. 150 вида дървесни и храстови видове заемат над 50% от площта на планината. Витоша е първият национален парк не само в България, а и на Балканския полуостров (обявен на 27. 10. 1934г.).
Враца
Враца
see panorama with text
see full screen
Град Враца е центрър на Врачанска област, с население от 67 706 души. Още преди около 6 000 г.пр. Хр. е имало живот по врачанските земи. Носи името на крепостта Вратцата (вратичка) пазила проходите през Средновековието. Развити промишлените отрасли са: текстилна, шивашка, хранително-вкусова, за строителни материали, мебелна, лека, машиностроителна, металолеене и металообработка и други. Враца е важен транспортен център. Разположен в полите на Врачанския балкан. града е отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика.
връх Богдан
връх Богдан
see panorama with text
see full screen
Връх Богдан, е най-високия връх на Средна гора (1604 м). Носи името на легендарния хайдутин — Богдан войвода. От всички страни е притиснат от гори, но на юг и на север се откриват прекрасни гледки към върховете Барикади и Вълк. В южното подножие на върха, сред буковата гора се тъмнеят огромни скали, покрити с мъх и здравец, които се наричат Детелинова пещера. От връх Богдан водят началото си реките Пясъчник, Крива река и Луда Яна.rnВръх Богдан е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз:
връх Околчица
връх Околчица
see panorama with text
see full screen
Околчица е връх във Врачанската планина, където се намира Национален парк “Христо Ботев” (на около 20 км югоизточно от Враца). На Околчица на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. На връх Околчица през 1938 г. за увековечаване подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. В падината Йолковица, естествена канара с издълбан върху нея надпис бележи лобното място на поета-революционер. Всяка година на 2 юни - Денят за всенародна почит, в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.
връх Шипка, Паметникът на свободата
връх Шипка, Паметникът на свободата
see panorama with text
see full screen
На връх Шипка на 21-26 август 1877 г. руско-български отбранителен отряд успява да възпре настъпващата от юг многократно превъзхождаща ги армия на Сюлейман паша и с това да реши изхода на войната. За да увековечи героизма на българските опълченци и на руските войници през 1934 г. е въздигнат гранитния "Паметник на свободата"
Габрово, Етъра
Габрово, Етъра
see panorama with text
see full screen
Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ е музей на открито и квартал на Габрово. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство.Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.
Габрово, Часовниковата кула
Габрово, Часовниковата кула
see panorama with text
see full screen
Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. Според легендата селището е основано от Рачо Ковача. Габрово още е познат като най-дългия град в България. Бързият икономически възход и националното пробуждане са причина още през 1835 г. тук да се открие първото българско светско училище. И след Освобождението /1878/ Габрово се развива като най-крупния текстилен център на България, неслучайно получил прозвището „Българският Манчестер“. Градът открай време се слави с пестеливостта и остроумието на своите обитатели, поради което тук се намира единственият в света Дом на хумора и сатирата.
Гърмен, Никополис ад Нестум
Гърмен, Никополис ад Нестум
see panorama with text
see full screen
Недалеч от Гърмен са развалините на Никополис ад Нестум (Победата при Места). Градът е основан от император Траян през II в. на мястото на голямо тракийско селище на племето беси. Той е бил най-значителния град между Струма и Средна Места – център на епископия след приемането на християнството и един от седемте града в провинция Родопа. Културният разцвет на града е през периода II-VI в., в края на VI в. е разрушен от славяни и авари. Върху развалините му през средновековието възниква селище, което съществува през периода X-XII в.
Девня, Музеят на мозайките
Девня, Музеят на мозайките
see panorama with text
see full screen
Музеят на мозайките в Девня е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки , построена в края на III - началото на IV век на мястото на по-ранна сграда (сгради) разрушена при готските нашествия през 250-251 г. С ремонти и преустройства сградата е просъществувала до началото на VII век. В музеят могат да се видят едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България. Музеят е в списъка на Стоте национални туристически обекта
Добърско
Добърско
see panorama with text
see full screen
Според легендите ослепените след битката от 1014 г. Самуилови войници, които се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима и се заселват в Недобърско, тъй като тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото в двора на църквата “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Особенно ценни са стенописите от “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, 1614 г. - забележителен паметник на местната художествена школа и един от Стоте национални туристически обекта.
Дряново, Музей на Кольо Фичето
Дряново, Музей на Кольо Фичето
see panorama with text
see full screen
Никола Иванов Фичев (Колю Фичето) 1800 - 1881 г. е най-значимия архитект на Възраждането. Музея посветен на неговото творчество в родния му град е един от Стоте национални туристически обекта. Сбирката на музея съдържа макети и планове на всички от по значимите сгради, както и множество предмети и документи от личния живот на знаменития архитект.
Дряновски манастир
Дряновски манастир
see panorama with text
see full screen
Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил" е основан през 12 в. След като е многократно опожаряван през 40-те години на 19-ти в манастирът отново се възмогва. Издигнати са жилищните постройки откъм реката, а в 1845 г. е завършен и новия храм. В манастира се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. През Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро превъръща Светата обител в своя крепост. В битката с турската войска оцеляла само малка част от отряда, а манастира отново бива опожарен. Последното засега основно възстановяване е извършено скоро след Освобождението.
Дядово, неолитно жилище - възстановка
Дядово, неолитно жилище - възстановка
see panorama with text
see full screen
Близо до селото се намира известната Дядовска селищна могила, която е обект на археологически разкопки с участието и на холандски и японски специалисти. Атрактивна е възстановката на неолитно жилище от преиода на могилата.
Елхово, Етнографско-историческия музей
Елхово, Етнографско-историческия музей
see panorama with text
see full screen
Етнографският музей в Елхово е основан през 1958 г. с откриването на етнографска музейна сбирка. През 1966 г. е официално обособен като етнографски музей. Включен е в Стоте национални туристически обекта. Във фонда му се съхраняват над 22 000 експоната. Те са разделени в няколко категории - “Земеделие и животновъдство”, “Жилище и жилищна уредба” , “Транспорт, лов, риболов”, “Облекло и накити”, “Тъкани и шевици”, “Традиционни занаяти” и “Художествено народно творчество”. В музея се съхраняват и над 3 050 тома специализирана литература плюс 1 600 единици научни списания.
Жеравна
Жеравна
see panorama with text
see full screen
Село Жеравна е най- добре съхранения архитектурен резерват от над 200 автентични дървени къщи от периода на Възраждането. Историята на селото започва през 12 - 14 в., като през 18 в.-19 в. селото преживява своя материален апогей. Забележителни места в Жеравна са къща-музей "Иордан Йовков", къща-музей "Руси Чорбаджи", къща-музей "Сава Филаретов", църквата "Св. Николай" и килийното училище, Художествената галерия и др.
Земен, Манастир "Св. Иван Богослов"
Земен,  Манастир
see panorama with text
see full screen
Манастирът е основан през 11 век. Състои се от черква, камбанария и две сгради. Забележителни са стенописите от втория живописен слой в храма от 1334 г., които са един от най-значимите паметници от Втората българска империя. Те са представител на т.н. примитивна местна традиция. Особено забележителни са сцените "Изковаване на гвоздеите", "Евхаристия", както и ктиторските портрети. Земенския манастир е филиал на Националния исторически музей.
Златоград, Етнографския комплекс
Златоград, Етнографския комплекс
see panorama with text
see full screen
Град Златоград се прославя с песента за Дельо хайдутин, която се носи в космоса. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на Османското владичество църква в Родопите - “Успение Богородично” - построена през 1834 год., сградата на най-старата поща в България и килийното училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Характерен облик на града придава и архитектурният резерват.
Кабиле, Археологически музей
Кабиле, Археологически музей
see panorama with text
see full screen
Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия резерват. Градът е основан в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр. През 341 г. пр.Хр. е превзет от Филип II Македонски. След приемането християнството е през 4 век. Кабиле е епископски център. Разрушен през 6 век от аварите. През 10-14 век върху развалините му е съществувало българско селище.
Казанлък - Централен площад и Исторически музей
Казанлък - Централен площад и Исторически музей
see panorama with text
see full screen
Казанлък се намира в географския център на страната. Той e вторият по големина град в Област Стара Загора и десети по големина икономически център. Известен е като града на художниците, розите и тракийските царе. В града се намират: Казанлъщката гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, Исторически музей ( където са изложени последните открития от Голямата косматка), Музей на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе. Общината се простира на площ от 634.8 км2. Градът е административен център на община Казанлък.
Казанлък, Казанлъшката гробница
Казанлък, Казанлъшката гробница
see panorama with text
see full screen
Тракийската гробница в Казанлък е зидана сводова гробница в парка Тюрбето, Казанлък. Тя е част от голям некропол, разположен около древния тракийски град Севтополис. Датирана е към 4 век пр. Хр. Тя е единственият в България цялостно съхранен паметник на живописта епоха от IVв.- шедьовър на тракийската архитектура. Гробницата е била разкопана през 1944 година. Има фоайе, коридор и купол. Уникална е със своите стенописи. Един от обектина на ЮНЕСКО в България
Калиакра
Калиакра
see panorama with text
see full screen
Нос Калиакра се е образувал в най-югоизточната част на Добруджанското плато. През IV век пр.Хр. траките от племето Тиризи се заселват в областта и дават първото име на нос Калиакра – Тиризис. През втората половина на XIV в. Калиакра става столица на Карвунското княжество (деспотство) на българските владетели Балик и Добротица и изживява своя най-голям разцвет.
Калофер - Централен площад
Калофер - Централен площад
see panorama with text
see full screen
Град Калофер е разположен на двата бряга на река Тунджа, между Стара планина и Средна гора. Над града се извисява връх Ботев – най-високият в Стара планина. Калофер е родния град на големия български поет и революционер Христо Ботев. Централния площад в града е доминиран от монументален паметник на поета. Тук е и читалището на Ботъо Петков.
Караново, Неолитна селищна могила
Караново, Неолитна селищна могила
see panorama with text
see full screen
Човекът се е заселил тук още през началото на новокаменната епоха. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр. с малки прекъсвания. Разкопките на селищната могила започват през 50-те години на 20 в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Разкрити са 7 пласта. Селищната могила става епонимен обект не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа.
Ковачевица, Къщата на Радев
Ковачевица, Къщата на Радев
see panorama with text
see full screen
Селото възниква през първата половина на 17 век, по време на вълните на насилствено помохамеданчване на българи. Основано е от българи, преселили се от с.Рибново и вероятно от Банско. През 18 век в селото пристигат и българи от западна Македония. За това днес свидетелстват двете части на селото, горната „Банева“ и долната „Арнаутска“ махали. Днес Ковачевица е архитектурен резерват и атрактивна туристическа дестинация.
Козлодуй, Национален музей параход "Радецки"
Козлодуй, Национален музей параход
see panorama with text
see full screen
Тук на брегът на Дунава, където през 1876 година четата на Христо Ботев целува родната земя и поема към безсмъртието е акостирал корабът "Радецки", днес превърнат в музей на Ботев и неговото дело. В непосредствена близост е и паметника на Ботев.
Копривщица - Kъща музей Ослекова къща
Копривщица - Kъща музей Ослекова къща
see panorama with text
see full screen
Копривщица - Къща музей "Тодор Каблешков"
Копривщица - Къща музей
see panorama with text
see full screen
Копривщица - Паметник на Георги Бенковски
Копривщица - Паметник на Георги Бенковски
see panorama with text
see full screen
Котел, Пантеон на Г. С. Раковски
Котел, Пантеон на Г. С. Раковски
see panorama with text
see full screen
В Пантеона на Г. С. Раковски, град Котел, са положени костите на родоначалника на орзанизираната българска съпротива срещу Осмамската империя. Наред с мемориалната част към Пантеона има и музей на котленските възрожденци, сред които са Софроний Врачански, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон, капитан Георги Мамарчев, княз Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич
Къкринското ханче
Къкринското ханче
see panorama with text
see full screen
Хана в с. Къкрина е свързан с революционната дейност на безсмъртния син на България -Васил Левски. Тук е била едно от най-често използваните места за срещи на борците за национално освобождение. Тук е и мястото където Апостолът на свободата е заловен на 27 декември 1872 г. Ханчето е възстановено през 1926 г. Един от Стоте национални туристически обекта.
Кърджали - Манастир "Св. Успение Богородично"
Кърджали - Манастир
see panorama with text
see full screen
Кърджали - Центърът на града
Кърджали - Центърът на града
see panorama with text
see full screen
Кюстендил - Площад "Велбъжд"
Кюстендил - Площад
see panorama with text
see full screen
Кюстендил, Художествена Галерия Владимир Димитров-Майстора
Кюстендил, Художествена Галерия Владимир Димитров-Майстора
see panorama with text
see full screen
Художествена Галерия Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил е посветена на големия български художник и неговия свят. Съдържа най-голямата сбирка от творби на Майстора. Има и експозиционна площ за временни изложби. Един от Стоте национални туристически обекта.
Мадара, Мадарски конник
Мадара, Мадарски конник
see panorama with text
see full screen
Мезек - Kрепостта
Мезек - Kрепостта
see panorama with text
see full screen
Мезек - Тракийска гробница
Мезек - Тракийска гробница
see panorama with text
see full screen
Мелник - Главната улица
Мелник - Главната улица
see panorama with text
see full screen
Мелник - Панорама от Болярската къща
Мелник - Панорама от Болярската къща
see panorama with text
see full screen
Мелник, Кордопуловата къща
Мелник, Кордопуловата къща
see panorama with text
see full screen
Несебър, Старият град
Несебър, Старият град
see panorama with text
see full screen
Несебър е един от най-древните градове в Европа. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. Несебър е част от Стоте национални туристически обекта.
Огняново, минералните извори
Огняново, минералните извори
see panorama with text
see full screen
Осеновлашки манастир
Осеновлашки манастир
see panorama with text
see full screen
„Седемте престола“ e православен манастир от Софийска епархия, намиращ се в Стара планина. Легенда говори, че цар Петър Делян (Петър II) е починал в манастира. Манастирът е по-известен с нехрамовото си име „Седемте престола“, заради своята уникална черква. В черквата има седем параклиса (престола). Със сигурност манастирът е съществувал през XVI в.
Пазарджик, Централният площад
Пазарджик, Централният площад
see panorama with text
see full screen
Панагюрище, Къща музей на Райна Княгиня
Панагюрище, Къща музей на Райна Княгиня
see panorama with text
see full screen
Родната къща на Райна Княгиня в град Панагюрище е превърната в музей и е сред Стоте национални туристически обекта. Тук се пази знамето което Райна Футекова, главна учителка в девическото училище в Панагюрище, извезва по поръка на Георги Бенковски. Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и две букви — „П“ и „О“ (за „Панагюрски окръг“). Размерите на знамето са 2 на 1,5 м, има две лица и е поръбено със сърмена ивица. Освещава се на 22 април 1876 г. от свещеници от града и околните села.......
Петрова нива
Петрова нива
see panorama with text
see full screen
Петрова нива е местността където се свиква конгрес на Одринската революционна организация и се взема решение да се обяви Преображенското въстание от 1903. Тук е и гробът на войводата Георги Кондолов.
пещера Леденика
пещера Леденика
see panorama with text
see full screen
Леденика е пещера в Стара планина с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, датиращи от хиляди години. Вероятно най-красивата пещера в България. Пещерата е дълга около 300 м. Тя има десет зали. Най-голяма е Концертната зала. Към нея води Проходът на грешниците. През него може да мине само този, който е с чисто сърце. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно малко езеро — Езерото на желанията. Според легендата, ако някой потопи ръката си в ледено студеното езеро в пещерата и си пожелае нещо, желанието му ще се изпълни. Пещерата Леденика се намира в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16 км от гр. Враца
пещера Магурата
пещера Магурата
see panorama with text
see full screen
Магурата е една от най-големите пещери в България — общата дължина на галериите ѝ е 2,5 километра. Най-голямото по площ вътрешно езеро в България се намира в непосредствена близост до пещерата-Рабишкото езеро. Пещерата и района около нея са обявени за природна забележителност. В едно от разклоненията се произвежда пенливо вино, поради идеалните за това условия-много близки до тези в областта Шампания. В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др. По стените могат да се видят знаменитите рисунки от праисторическата епоха с ритуална тематика.
пещера Проходна
пещера Проходна
see panorama with text
see full screen
Проходна е една от най–известните и леснодостъпни пещери в България, на 2 км от с. Карлуково. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м. тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - “окна”. Именно “Окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, окната удивително приличат на огромни очи, както местното население ги нарича “Очите на Господ”.
пещера Снежанка
пещера Снежанка
see panorama with text
see full screen
Пещерата Снежанка е сравнително малка, дължината й е само 145 м, но в нея могат да се видят много красиви ледникови форми. Образувана е преди 3,5 млн. г.. Името произхожда от сталагмит, намиращ се във “Вълшебната зала”, които наподобява бяло женско тяло – „Снежанка”.rn
пещера Съева дупка
пещера Съева дупка
see panorama with text
see full screen
Съевата дупка е разположена на 520 м. надморска височина и е дълга 400 м. Носи името на братята Съе и Сею, които са я използвали за убежище по време на османската власт. rnПещерата е разделена на пет зали: Купена, Срутището, Харман и Космос, Белият замък. През 1963 г. пещерата е обявена за природна забележителност, а през 1967 г. е благоустроена. Включена е в списъка на Стоте национални туристически обекта.
Пирин, връх Вихрен
Пирин, връх Вихрен
see panorama with text
see full screen
Връх Вихрен е вторият по височина връх в България. Изпреварва го единствено връх Мусала в Рила планина. Вихрен е висок 2914м и е най-високият връх на Пирин планина. Изграден е от мрамор, а по склоновето му расте еделвайс.
Плевен, Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“
Плевен, Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“
see panorama with text
see full screen
Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от Османска власт. Изградена е в района на Скобелевия парк-музей, непосредствено до редута Кованлък, където по време на третия щурм за Плевен се водят едни от най-кръвопролитните сражения за свободата на България. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева заедно с проектантски екип от 14 души.
Плиска
Плиска
see panorama with text
see full screen
Археологирески резерват Плиска е в непосредствена близост до съвременния град Плиска. Столица на Първата българска държава ( 681 - 893 г.) Останките на средновековния град, който е бил обкръжен със земен ров и вал, заемат около 23 кв. км. площ: цитадела с мощни отбранителни стени, Голям дворец и Малък дворец, базилика, строена с каменни блокове. В Плиска са намерени множество останки на раннославянската и старобългарската култура. Един от Стоте национални туристически обекта.
Пловдив - Амфитеатър
Пловдив - Амфитеатър
see panorama with text
see full screen
Пловдив - Панаирно градче
Пловдив - Панаирно градче
see panorama with text
see full screen
Пловдив - Старият град
Пловдив - Старият град
see panorama with text
see full screen
Преображенски манастир
Преображенски манастир
see panorama with text
see full screen
Преображенският манастир е основан през 14-ти век. като настоящия си вид добива през 19-ти век. Строежа на съборната църква “Свето Преображение” започва майстор Димитър Софиянлията. Завършена е от майстор Кольо Фичето (автор и на камбанарията). Стенописите в църквата и иконите са дело на Захари Зограф (1849 – 1851). Знаменито е изображението “Колелото на живота” от същия автор на външната стена на църквата. За съжаление срутване на скални маси преди 25 години унищожава почти половината от манастира. Днес в манастира живеят 13 монаси.
Разград, Абритус
Разград, Абритус
see panorama with text
see full screen
Археологически резерват Абритус е ситуиран край Разград и е един от 100 национални туриостически обекта. Късноантичният град Абритус е построен върху развалините на тракийско селище. Още с появата си градът е бил пригоден за военен лагер. При кръвопролитното сражение в околностите му през лятото на 251 г. между готи и римляни загива римският император Траян Деций (249-251 г.) През IV в. Абритус е вече добре устроен късноантичен град, укрепен, добре планиран, водоснабден.През 586 г. е разрушен от аварите. През VII-VIII век възниква българско селище, което съществува до Х-ти век.
Рила, връх Мусала
Рила, връх Мусала
see panorama with text
see full screen
Връх Мусала е най-високият връх на Балканския полуостров - 2925.4 метра. Намира се в източния дял на Рила планина, на главното Мусаленско било, над Мусаленския циркус и Леденото езеро. Средната температува на върха е -3.1С, а снежната покривка се задържа в продължение на 8 месеца. Най-лесният път за изкачване представлява права пътека от Курорта Боровец. 10 км в южна посока. Има кабинков лифт, който води до местността Ястребец на височина 2 369м. Оттам до хижа Мусала (2430м) може да се стигне пеша за около един час, а до върха - още близо два часа. На самия връх през 2.10.1932г е построена метеорологична станция.
Рила, Рилски манастир
Рила, Рилски манастир
see panorama with text
see full screen
Манастирът "Св. Иван Рилски" е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Св.Иван Рилски в Рила планина. Той е най-големия манастир в България. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от протосеваст Хрельо. Основната част на манастира е изградена наново през прериода на Възраждането 1817 - 1845 г.. Днес ансамбълът на манастира обхваща територия от 8800 кв. м, от които 5500 кв. м застроена площ. Манастирските крила, изградени на 4 и 5 етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник. От 1983 Рилския манастир е под егидата на ЮНЕСКО.
Рила, Седемте рилски езера
Рила, Седемте рилски езера
see panorama with text
see full screen
Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Те са разположени стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета.
Родопа, връх Снежанка
Родопа, връх Снежанка
see panorama with text
see full screen
Снежанка в Родопите (1926 м) и е най-високият връх в района на курорта Пампорово. Средната годишна температура е 3,5°С, средната юлска е около 12°С, а средната януарска е -6°С. Сравнително ниската средногодишна скорост на вятъра (6м/с),комбинирана с високопланинския климат на върха,позволяват задържането на снежната покривка да продължи от средата на ноември до май месец.На върха е изградена телевизионна кула, която се намира на височина 2082 м. Нейното кафе-панорама на 2019 м има чудесен изглед и при ясно небе в определени дни може да се види Бяло море.
Рупите
Рупите
see panorama with text
see full screen
Местността Рупите е свързана с живота и дейността на пророчицата баба Ванга. Тук е въздигнат храм "Св. Петка българска". Недалеч е гробът на баба Ванга и домът, в който тя е живяла.
Русе - Площад "Свобода"
Русе - Площад
see panorama with text
see full screen
Русе, бул. Придунавски
Русе, бул. Придунавски
see panorama with text
see full screen
Русе, Национален музей на транспорта
Русе, Национален музей на транспорта
see panorama with text
see full screen
Националният музей на транспорта, Русе, е разположен в сградата на първата железопътна гара в страната, построена през 1866 год. Той е единствен по рода си в цялата страна. Експозицията е разположена в сградата на гарата и на открито - няколко парни локомотива, различни модели вагони, като тук се пазят личния вагон на цар Фердинанд I, вагона, с който турският султан е предприемал обиколки и още много интересни експонати. Музеят се категоризира като национален музей на железопътния транспорт и съобщенията на 26 юни 1966 г. Сградата на музея е обявена за исторически паметник.
Русе, Пантеон на възрожденците
Русе, Пантеон на възрожденците
see panorama with text
see full screen
Пантеонът на възрожденците е национален паметник-костница, намиращ се в град Русе. Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Почетени са 453-ма души - участници в Ботевата чета, Червеноводската чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността. След широка дискусия през 2001 г. Пантеонът е „християнизиран“ с поставяне на кръст върху купола му.
Самоков, Исторически музей
Самоков, Исторически музей
see panorama with text
see full screen
Историческия музей на Самокове един от Стоте национални туристически обекта. Притежава уникална сбирка на Самоковската художествена школа - икони и щампи. Интерес представляват и разделите посветени на рудодобива, както и на книгопечатането. В Самоков е първата печатна преса в България.
Самуилова крепост
Самуилова крепост
see panorama with text
see full screen
Тук при трагичната за България обсада на крепостта византийския император Василий II придобива прозвището "българоубиец". След като с хитрост успява да удари в гръб бранителите, пленява 14 000 войници и извършва нечуваната жестокост - ослепява ги всичките, като на всеки 100 оставя един с едно око за да ги води.
Свещари, Тракийската гробница
Свещари, Тракийската гробница
see panorama with text
see full screen
Тракийската грогница край с. Свещари е празкрита през 1982 г. при разкопките на Гинина могила. Това е царска гробница от III в. пр. Хр., където вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е от каменни блокове от мек варовик. Състои се от коридор и три квадратни камери: преддверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Забележителен е фризът от т.н. "кариатиди" и изображението на полукръглия свод представящо обожествяването на покойния владетел.
Свищов, Kъща музей "Алеко Константинов"
Свищов, Kъща музей
see panorama with text
see full screen
Силистра, брега на Дунава
Силистра, брега на Дунава
see panorama with text
see full screen
Дуросторум на древните траки означава "яка крепост". През античността, той важна римска крепост. Известния римски пълководец Аеции ( този, който единствено успява да разгроми Атила) е роден в Силистра. По времето на Първата българска империя, Дръстър е седалище на бългаските патриарси от 927 г. и важна твърдина на Дунава. През Османското владичество, Силистра запазва стратегическото си значение. Днес е Силистра има население 43 000 души и е втория по значение икономически център на Южна Добруджа.
Сините камъни
Сините камъни
see panorama with text
see full screen
Скравена
Скравена
see panorama with text
see full screen
Село Скравена е разположено в Ботевградската котловина, на 5 километра северно от Ботевград. В центъра на селото е Мавзолея-костница на 11 ботеви четници. В околностите е манастира Св. Николай. Скравена е един от 100 национални туристически обекта.
Скребатно, изглед от околността
Скребатно, изглед от околността
see panorama with text
see full screen
Сливен - Централен площад
Сливен - Централен площад
see panorama with text
see full screen
Сливен, Къща- музей на Хаджи Димитър
Сливен, Къща- музей на Хаджи Димитър
see panorama with text
see full screen
Сливен, Текстилната фабрика на Добри Желязков
Сливен, Текстилната фабрика на Добри Желязков
see panorama with text
see full screen
Сливница - монумент “Героите на Сливница”
Сливница - монумент “Героите на Сливница”
see panorama with text
see full screen
Смолян - Исторически музей
Смолян - Исторически музей
see panorama with text
see full screen
Смолян - Центърът на града
Смолян - Центърът на града
see panorama with text
see full screen
Созопол - Пристанището
Созопол - Пристанището
see panorama with text
see full screen
Соколски манастир
Соколски манастир
see panorama with text
see full screen
Сопот, къща музей "Иван Вазов"
Сопот, къща музей
see panorama with text
see full screen
Родната къща на патриархът на българската литература Иван Вазов (1850 - 1921 г. ) е строена от неговия прадядо през XVIII в. Била е опожарена през Руско-турската война !877-78 г. и възстановена през 1931 г. Непосредствено до къщата е музейната експозиция посветена на творчеството на Вазов.rnЕдин от Стоте национални туристически обекта.
София - булевард "Витоша"
София - булевард
see panorama with text
see full screen
София - Градската градина
София - Градската градина
see panorama with text
see full screen
София - Зоопарк
София - Зоопарк
see panorama with text
see full screen
София - Национален археологически институт с музей
София - Национален археологически институт с музей
see panorama with text
see full screen
Археологическият институт с музей (АИМ) е български научноизследователски институт в София, част от структурата на Българската академия на науките (БАН). Той включва и Археологически музей - най-старият музей в България. Институтът се занимава с археологически изследвания на територията на България. Научният му състав включва 67 души (2009). В сбирката на музея са едни от най-значимите паметници на българската археология, като Вълчетрънското златно съкровище, главата н а Севт III, стелата на Анаксандър, керамичната икона Св. Тодор Стратилат и много други.rn
София - Национален исторически музей
София - Национален исторически музей
see panorama with text
see full screen
София - Национален музей на спорта
София - Национален музей на спорта
see panorama with text
see full screen
София - Национален политехнически музей
София - Национален политехнически музей
see panorama with text
see full screen
София - Национална Художествена Галерия
София - Национална Художествена Галерия
see panorama with text
see full screen
София - Паметник на Незнайния воин
София - Паметник на Незнайния воин
see panorama with text
see full screen
София - Площад "Александър I"
София - Площад
see panorama with text
see full screen
София - Площад "Александър Невски"
София - Площад
see panorama with text
see full screen
София - Площад "Народно събрание"
София - Площад
see panorama with text
see full screen
София, Борисовата градина
София, Борисовата градина
see panorama with text
see full screen
София, Боянската Църква
София, Боянската Църква
see panorama with text
see full screen
Църквата "Св. св. Никола и Панталеймон" в кв. Бояна, София е крепостна църква, скромна по размери, строена на три епата. През 11 в. - основната част, пристроена с предверие и и зографисана наново от севастократор Калоян през 1259 г. и пристроена от запад през Възраждането. Стенописите на Боянската цървата (1259 г.) са безспорно най-значимия паметник на изкуството на Втората българска империя, а може би и на българското изкуство като цяло. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г.
София, Национален музей Земята и хората
София, Национален музей Земята и хората
see panorama with text
see full screen
Национален музей Земята и хората е основан през 1986. В музея са изложени над 20 000 експоната, организирани в шест фонда - гигантски кристали, минерали на Земята, минерали на България, минерални ресурси на Земята, минерални ресурси на България, скъпоценни камъни. Други експозиции са посветени на промишлените минерали, суровинни находища на България и нови материали. Музеят "Земята и хората" е създаден на базата на дарения - над 70% от изложените експонати се дарени от разлчни фирми и частни лица. В него се организират множество различни изложби и вечери на класическата музика. rn
Сребърна - биосферен резерват
Сребърна - биосферен резерват
see panorama with text
see full screen
Резерватът „Сребърна“ е разположен край село Сребърна, на 16 километра западно от Силистра и на 2 километра южно от Дунав. Той обхваща езерото Сребърна и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено "Via Pontica". Местността е обявена за резерват през 1948 г. и има охраняема площ от около 600 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара.
Стара Загора - Паметник Бранителите на Стара Загора
Стара Загора - Паметник  Бранителите на Стара Загора
see panorama with text
see full screen
Стара Загора - Центърът на града
Стара Загора - Центърът на града
see panorama with text
see full screen
Стара Загора, Исторически музей
Стара Загора, Исторически музей
see panorama with text
see full screen
Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г. През 2009 се открива за посетители новата сграда на музея. Старозагорският музей поддържа и обслужва редица самостоятелни обекти в града: Неолитни жилища” (VI хил. пр. Хр.), Античен форумен комплекс II-IV в.”,Късноантичен жилищен дом с мозайка, IV в.”,“Късноантична обществена сграда с мозайки, IV-VI в.” в Пощенската палата, “Хилендарски метох”, Къща-музей “Градски бит XIX в.” и др.rn
Стара Загора, Неолитни селища
Стара Загора, Неолитни селища
see panorama with text
see full screen
Музей „Неолитни жилища“ е създаден през 1979 г. В специално построена сграда са представени жилища от новокаменната епоха заедно с техния пълен инвентар - пещи за изпичане на хляб, ръчни мелници за стриване на зърно, керамични съдове и др. Жилищата са от VI хилядолетие пр.н.е. и са най-добре запазените и с най-богат инвентар в Европа. В музея е изложена постоянна експозиция „Праисторическото изкуство в Старозагорско“. Музея е един от Стоте национални туристически обекта.
Стара планина, връх Ботев
Стара планина, връх Ботев
see panorama with text
see full screen
Ботев е най-високият връх в Стара планина с надморска височина 2376 м. Южните склонове на върха са силно наклонени и на места пресечени от отвесни скали (наречени Райски скали), подходящи за катерене. В местността на скалите се намира най-високият водопад в България и на Балканския полуостров, Райско пръскало, с височина 124,5 м. Водопадът се захранва от снежните преспи, намиращи се под върха, които му осигуряват непресъхващ източник на вода.rnrnВръх Ботев лежи на територията на резерват Джендема. В него се срещат множество ендемични видове, уникални по рода си и разпространени единствено на територията на резервата.
Старосел, Четиньова могила
Старосел, Четиньова могила
see panorama with text
see full screen
Татул, Тракийско скално светилище
Татул, Тракийско скално светилище
see panorama with text
see full screen
До село Татул се намира скално светилище съставено от различни изсичания. Скала във формата на пирамида съдържа два саркофага, жертвеници, улеи, ниши и стъпала. В близост до нея се намира скална гробница с яйцевидна форма и квадратен отвор на покрива, замазана с водонепроницаем хоросан през римската епоха. Последните разкопки откриват под пирамидата постройка от дялани камъни, към която води парадно стълбище. Според археолога Николай Овчаров в светилището се намира гробът на тракийския певец Орфей. През 2004 г. там е корен от лоза на възраст около 3000 години, който е спасен и се размножава (за да се възстанови и гъстото тракийско вино).
Тетевен, Исторически музей
Тетевен, Исторически музей
see panorama with text
see full screen
Сбирката показва културата и историята на Тетевенския край от древността до края на XIX в. . Особено богата е експозицията отразяваща ХVІІІ и ХІХ век. В отделни зали са представени традиционното облекло, архитектурата, занаятите, борбата на българите за национално освобождение.
Триградско ждрело
Триградско ждрело
see panorama with text
see full screen
Триградското ждрело е резултат от р. Триградска. В най-високата си част (250 м.), е лишено от вода, защото жадният отвор на пропастната пещера "Дяволското гърло", която поема реката. “Дяволското гърло” е формирана впоследствие пропадане на земните пластове. Пещерата се намира на 1,3 км северно от с.Триград.
Троянски манастир
Троянски манастир
see panorama with text
see full screen
Трън, ждрелото на река Ерма
Трън, ждрелото на река Ерма
see panorama with text
see full screen
Тутракан, Военна гробница - 1916 г.
Тутракан, Военна гробница - 1916 г.
see panorama with text
see full screen
Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916 г.” е най–голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на страната. На 5 и 6 септември 1916 година, считана за непревземаема, Тутраканска крепост е овладяна само за 33 часа, след мощна артилерийска подготовка и още по-мощна стремителна атака на Преславския, Варненския, Първи и Шести пехотни Софийски и Търновски полкове. В сраженията и във водите на Дунава загиват близо 8 хиляди души – 6 200 румънци и около 1800 българи, немци и турци. Всички загинали са погребани в един общ гроб.
Тутракан, Музей на риболова
Тутракан, Музей на риболова
see panorama with text
see full screen
В миналото Тутракан е бил най-големият наш риболовен център на р. Дунав, с най-голям улов на риба. Днес има една махала, наречена Рибарската. Подробности за този занаят могат да се научат в единствения в страната етнографски музей на дунавския риболов и лодкостроене, настанен в масивната постройка на старата градска баня. Между 500-те експоната разкриващи риболова от античността до наши дни, са котвите, мрежите, харпуните, типичната тутраканска рибарска лодка, големите рибарски мрежи - дифани, дълги по 150 метра.
Хасково - Центърът на града
Хасково - Центърът на града
see panorama with text
see full screen
Царска Бистрица
Царска Бистрица
see panorama with text
see full screen
Черни осъм, Природонаучен музей
Черни осъм, Природонаучен музей
see panorama with text
see full screen
Началото Природнонаучния музей в с. Черни осъм е поставено през 1956 г. от местния учител по биология Илия Илиев. Той заедно със свои ученици от природолюбителския кръжок започва проучвателска и събирателска работа. За унагледяване на уроците му са препарирани птици и бозайници, които се срещат в региона. През пролетта на 1976 г. интересната сбирка, подредена дотогава в училищните коридори, е разположена в специално построена за целта сграда и от 1992 г. е със статут на Природонаучен музей. В залите на музей са показани повече от 700 експоната. Могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина.
Чудните мостове
Чудните мостове
see panorama with text
see full screen
Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в България. Те представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която тече от връх Голям Персенк (2091м) сред вековни елови и борови гори.
Шипка, Тракийска гробница Голяма косматка
Шипка, Тракийска гробница Голяма косматка
see panorama with text
see full screen
Голяма Косматка е тракийска могила, край град Шипка.Тя е изградена през III век пр. Хр. и се състои от три камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив висок 450 см. На входа на това помещение се намира мраморна врата с човешки изображения. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. Мащабите на гробницата и огромната стойност на скъпоценните предмети открити в нея доказват, че тук е погребан голям тракийски владетел. Надписи по предпазното въоръжение показват, че името на владетеля е Севт, предполага се че става дума за прочутия Севт III, господаря на тракийския град Севтополис.
Шипка, Шипченски манастир "Рождество Христово"
Шипка, Шипченски манастир
see panorama with text
see full screen
Храм-паметника "Рождество Христово" край гр. Шипка е издигнат в подножието на историческия връх "Св. Никола". Инициативата за изграждането на величествения паметник, духовна семинария и мъжки манастир в района на Шипка е поета от майката на генерал Скобелев - Олга Николаевна Скобелева. Проектът за построяването на храм-паметника "Рождество Христово" е на руския архитект А. Й. Томишко и е в стила на руските храмове от ХVІІ век. Строежът е започнат 1885г. и тържествено открита на 28 септември 1902 г.
Шумен - Средновековна крепост
Шумен - Средновековна крепост
see panorama with text
see full screen
Шумен - Центърът на града
Шумен - Центърът на града
see panorama with text
see full screen
Шумен, Паметник "Създатели на българската държава"
Шумен, Паметник
see panorama with text
see full screen
Паметник "Създатели на българската държава" е открит на 28.11.1981 година в чест на 1300 години от създаването на българската държава. Скулптурите са дела на проф. Крум Дамянов и колектив. Пресъздава най- важните моменти от историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон. Представени са хан Аспарух, хан Тервел , хан Омуртаг, княз Борис, цар Симеон и книжовниците - Наум, Климент и Ангеларий. Паметникът е с огромни размери, а мозайките са изпълнени в смалтова техника. Символ на духа на българина е Лъвът - изправен над град Шумен, виждащ се в радиус от 30 км.
Шумен, Томбул джамия
Шумен, Томбул джамия
see panorama with text
see full screen
Джамията Шериф Халил паша, известна повече като Томбул джамия е най-голямата джамия в България. Комплексът се състои от молитвена зала, двор и пансион към медресето. В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник преминаващ в кръг, който завършва със сфера (купол). Върхът на купола е на 25 метра от земята. В нея като подпорни колони са използвани колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Този факт кара някои учени да предполагат, че голяма част от руините на двореца в Плиска са били запазени и видими по времето, когато е строена джамията 1740 - 1744 г.
Ягодинска пещера
Ягодинска пещера
see panorama with text
see full screen
Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. Тя е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%. Буйнозовското ждрело и Ягодинската пещера са в списъка на Стоте национални туристически обекта.
Язовир Ивайловград
Язовир Ивайловград
see panorama with text
see full screen
Язовир „Ивайловград“ е третият и последен ВЕЦ от водно-електрическата каскада „Арда“, преди река Арда да напусне териториятя на България. Язовирът е построен през 1964 г. и има 64км брегова ивица, голяма част от нея покрита с гъсти широколистни гори. Водите на язовира са богати на риба: сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба, това го прави подходящ за риболов. Освен за риболов предлага и условия за практикуване на водни спортове. Стената на язовира е висока 75 м, а язовирът е най-дългия в България - 36 км.